4 óra Boston környékén

Az előző bejegyzésből kiderül, hogy egy kellően szorgalmas (és kényelmes cipővel megáldott) városnéző akár hat óra alatt is sokat megtapasztalhat Boston hangulatából. Bár a Tripadvisor top tízes lista még akkor sem tesz említést a Bostonon kívüli világról, ha szándékosan Massachusetts államot állítjuk be célpontnak, az érdeklődőknek Boston környéke is izgalmas lehet.

Az állam jó adottságai miatt viszonylag könnyű belefutni az Atlanti-óceán valamelyik tengerparti üdülővárosába. Annyit érdemes tudni, hogy bár az ország lakosságának nagy része tényleg autóval közlekedik, a kisebb utak minősége semmivel sem jobb, mint egy átlagos Balaton-parti bekötőút. Talán ezért a megengedett legnagyobb sebesség is alacsony, autópályán általában 60-70 mérföld óránként, szóval ha nem akarjuk a fél napot az autóban tölteni (a térképen egész kicsinek tűnő távolság is nagy a valóságban), akkor érdemes viszonylag közeli célpontot választani.

Az én első célpontom a szállásomtól körülbelül 40 mérföldre lévő Halibut Point State park volt. A park alapvetően egy kiránduló hely, a terület 1-1,5 óra alatt viszonylag jól bejárható (ennyi idő alatt kényelmesen el lehet sétálni a parkolótól a tengerpartig). Halibut Point kb. 440 millió éves gránit lemezekre épült, ezért az 1840-es évektől beindult itt a bányászat. A bánya végül 1929-ben tönkrement, majd jelentős része a második világháborúig érintetlen maradt. A háború alatt épült tüzérségi központ (a Boston és Portsmouth védelmét ellátó ágyúkat innen irányították) jelenleg a park látogatóközpontjaként szolgál.

20170521_110557.jpg

20170521_111059.jpg

20170521_111421.jpg

Bostontól körülbelül 20 mérföldre északra található a boszorkányperekről elhíresült Salem városa. A nagyjából 40 ezer lakossal büszkélkedő városka turizmusa főleg a boszorkányságra épít. Beszédes adat, hogy az évi körülbelül 1 millió látogató negyede Halloween környékén fordul meg a városban... A hírhedt perek körülbelül két évig tartottak, és végül az újonnan kinevezett kormányzó által indított vizsgálat vetett nekik véget. A kormányzó türelme akkor fogyott el végleg, amikor az ő feleségét is vád alá akarták helyezni, mint boszorkányt. Azonnal leállíttatta a pereket, és 1693 tavaszára, egy évvel az üldözések kezdete után minden eljárást megszüntetett, a börtönből pedig szabadon engedte a vádlottakat. Az áldozatokat 2001-ben, a perek után háromszáz évvel rehabilitálták, és emlékművet állítottak nekik a város központjában.

20170521_123034.jpg

20170521_131543.jpg

Kevesen tudják, hogy a város nem csak a boszorkányokról és a Skarlát betűről híres. Történelmi források (és Obama 2013-as elnöki rendelete) alapján Salem tekinthető az amerikai Nemzeti Gárda szülővárosának. A Massachusetts-öböl Társaság bírósága 1637-ben rendelte el egy fegyveres testület felállítását. A telepesek angol mintára hozták létre az első milíciát, ami minden 16 és 60 év körüli férfit arra kötelezett, hogy azok szükség esetén részt vegyenek a közösség fegyveres védelmében.