2 óra Münchenben

München Bajorország (vagy hivatalosan a Bajor Szabadállam) központja, Németország harmadik, és az Európai Unió tizenkettedik legnagyobb városa, mérete és lakosainak száma Budapesthez hasonló. Ahhoz, hogy rendesen bejárjuk (és rendes turistaként kipipáljuk az ajánlott látványosságok top 10 listáját) érdemes legalább 3 napot itt tölteni. Az összes látnivaló bemutatásához elég hosszú bejegyzésre lenne szükség (és ezt ráadásul már sokan megírták előttem). A cél most is azt bemutatni, hogy mire lehet elég, ha mondjuk két szabad óránk van a következő utazás előtt (röviden összefoglalva a válasz, hogy talán egy ebédre/vacsorára és egy rövid sétára a belvárosban).

Először is az érkezésről. A városba legalább annyi út vezet, mint Rómába - Budapestről eljuthatunk ide autóval (kb. 7-8 óra), vonattal (kb. 6-7 óra), vagy repülővel (kb. 1,5 óra), hogy az alternatív közlekedési eszközöket ne is említsem. A nemzetközi reptér a város központjától közúton nagyjából 30 km-re fekszik. Bár sokan nem gondolnák, ez Európa 5. és a világ 34. legforgalmasabb repülőtere. Ami a lehetséges desztinációkat illeti, 248 célállomásával világszinten az előkelő ötödik helyre rangsorolják. A városba való bejutás valószínűleg leggyorsabb (és leggazdaságosabb) módja a közvetlenül a reptér alól induló vonatok igénybevétele. Ezekkel nagyjából fél óra alatt juthatunk közvetlenül a város főterére, a Marienplatz-ra...

p3270138_2.JPG

...ahol aztán el is kezdhetünk nézelődni. A szerencsés tervezésnek (és főleg a közel ezeréves történelmi múltnak) köszönhetően a legfontosabb látványosságok egy része a főtér köré csoportosul. A vasútállomás (és metrócsomópont) kijáratai mind a főtérre vezetnek. A mozgólépcső tetejéről valószínűleg a Neues Rathaus (Új Városháza) épülete az első, amit meglátunk (nehéz nem észrevenni, méretei miatt kitölti a teljes látómezőt). Ha szemben állunk az épülettel, bal kéz felé a házak fölött már láthatóak a Frauenkirche jellegzetes tornyai, jobbra pedig az Altes Rathaus (a Régi Városháza, ami érdekes módon újabbnak tűnik, mint az Új Városháza) épülete.

p3270137.JPG

p3270156.JPG

Innen az igények szerint több különböző úton indulhatunk el. A vásárlás szerelmesei bevethetik magukat München sétálóutcájába (ők a Frauenkirche felé induljanak, de ezt amúgy is érdemes megnézni). Aki különböző ezüst ékszerekre és tárgyakra vágyik, az kerülje meg a Neues Rathaus épületét (körben ezüstműves műhelyek vannak az árkádok alatt). Aki pedig inkább bajor kulináris kalandokat keres, az az Altes Rathaus felé induljon.

Az Altes Rathaus árkádjai után jobbra fordulva közvetlenül a városi piacra jutunk - érdemes itt sorra venni a piac szélén található henteseket, akik egymással versengve kínálják a szebbnél szebb sonkákat és húskenyereket (a kedvencem, hogy kérésre szendvicseket is csinálnak nekünk 2-3 euróért). Aki inkább a bajor konyha főtt remekeire vágyik, annak kihagyhatatlan a sok sörház egyike (az étterem fogalom helyi megfelelője). A teljesség igénye nélkül a belvárosban én a következő három főzdét ajánlom (árban nagyon hasonlóak, 2-3 euró/perec, 4-5 euró/korsó sör és 10-15 euró/főétel):

  • Schneider Bräuhaus: náluk csak búzasörök kaphatók, viszont rengeteg változatban. Általában nagyon sokan vannak, de ettől nem kell megijedni, a személyzet nagyon pörög, a kiszolgálás elég gyors. Itt nem nagyon van klasszikus éttermi ültetés, bajor módra ott kell leülni, ahol éppen hely van (a helyiek nem nagyon bántódnak meg, ha leülünk melléjük). A desszertek is nagyon jók (az én kedvencem a császármorzsa), de minden tiszteletem annak, aki egy főétel után még érzi magában a helyet egy következő fogásnak.
  • Paulaner im Tal: egy igazi hagyományos apátsági sörfőzde, természetesen a saját söreikkel (világos, barna és búza). Bár általában itt is sokan vannak, a tömeg két részre oszlik. A főzde elülső részén a sörcsapok mellett lehet különböző hidegtálakat kóstolni bár rendszerben, hátul pedig hagyományos éttermi ültetés van a legjobb bajor főtt specialitásokkal.
  • Hofbräuhaus: egy óriási, többszintes sörfőzde a belváros közepén. Bajor mintára náluk is "csak" háromféle sört lehet kóstolni (világos, barna és búza), de ezért bőven kárpótol a hely hangulata. Az épületben sok különböző terem van, ezek mindegyike teljesen különböző hangulatú, jó időben pedig a sörkertbe is kiülhetünk.

nevtelen.jpg

A város persze ezeken kívül is tömve van látványosságokkal (és kevésbé látványos, de nagyon hangulatos sörkertekkel), de már néhány óra alatt is könnyen megérezhetjük a bajor hangulatot.